Az amerikai űrhajósok 1969 és 1972 közötti hold programja számos új műszaki megoldást hozott a tudomány számára. A siker a következő évtizedekben jelentős lökést adott az ipari technológia fejlődésére, amelyek mindennapi életünket is befolyásolták.

Az idei év elején arról kaptunk hírt, hogy az Egyesült Államok célul tűzte ki, hogy egy olyan űrállomást hoz létre, ahonnan az űrhajósok eljuthatnak a hold felszínéhez és vissza. A Lunar Orbital Platform-Gatewayt  elnevezésű projektet nemzetközi együttműködéssel tervezik megvalósítani, melyben  Európai Űrügynökség (ESA ) mellett Kanada, Japán, Oroszország is részt vesz.

Egy későbbi fázisban a  Holdra telepített bázis építésénél, az alkatrészek utánpótlásánál a tervek szerint nagy szerepet szánnak a 3D nyomtatásnak is. Az elképzelések szerint ezeknél a műveleteknél egy kézen fekvő anyagot a lunáris regolith- ot , azaz a holdpor fogják használni.

A kutatási, fejlesztési munkában az ESA-an keresztül egy osztrák  cég ( LITHOZ  ) is részt vesz, amely különleges, nagy keménységű 3D nyomtatással készített kerámiák előállítására szakosodott. A nyomtatásra felhasznált, speciális kötőanyagot is tartalmazó anyag elsősorban szilícium-oxidból áll, de tartalmaz más oxidokat is. A nagypontosságú nyomtatást követően utolsó lépéseként a nyomtatott  elemek szerkezetét szinterezéssel ( égetéssel ) véglegesítik.

Ha többet szeretne megtudni a tervezet 3D-s nyomdai technológiákról a holdbázison, nézze meg az alábbi videót.

Forrás: Ceramicsorg