Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár július 1-jétől rendelte el a már hagyománynak számító nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést. Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálta a megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével.

A célterületek között a büfék, cukrászdák, fagylaltozók és éttermek mellett az utcai vendéglátás, a büfékocsik, valamint a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok, vásárok élelmiszer-forgalmazói egyaránt szerepeltek. A szakemberek  többek között kiemelten vizsgálták a vásárokon kapható kerámia konyhai edényeket, bögréket, tányérokat is.

Az élelmiszerrel érintkező anyagok vizsgálatának céljából a mintavétel kézműves vásáron, rendezvényen vagy fesztiválon, a nem ipari, hanem kisipari, kézműves mázas főzőedényekből történt. A megmintázott termékek nehézfém kioldódását laboratóriumban vizsgálták. A  minden megyére kiterjedő vizsgál a során közel   40 mintából 2 esetben fordult elő határérték feletti ólom kioldódás. A kifogásolt termékeknél minden hatósági intézkedésre került sor.

Részletesen itt